• ccuppen@cpocoach.nl

Samenbouwen

Samenbouwen kan op verschillende manieren. Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) is de term die daar vaak voor wordt gebruikt (zie ook deze pagina voor meer informatie). Er zijn meerdere redenen waarom je samen met anderen je huis wilt bouwen. Deze reden bepaalt veel in de aanpak.

Redenen voor samenbouw zijn:

Kosten van de woning
Voor veel startenden op de woningmarkt is een nieuwbouwwoning moeilijk te financieren. Door zelf grond te kopen en daarop je woning te bouwen, kun je vrijwel altijd veel goedkoper een huis krijgen. Maar wanneer je het niet overziet om in je eentje een huis te bouwen kan het prettig zijn om dit in een vorm van samenbouwen te doen. Er is dan meestal sprake van een CPO of een Meervoudig Particulier Opdrachtgeverschap (MPO). In deze gevallen is het van belang dat je in de gaten houdt welke kavels er vrij komen om met je woonwens in te participeren. Vaak gaat dit via de gemeente maar er zijn ook andere aanbieders  van kavels. Ik kan je helpen in deze zoektocht maar via internet en lokale kranten is er vaak al veel informatie te vinden.

samenbouwen aan je woningJe hebt een bepaalde groep mensen voor ogen
Je wilt bijvoorbeeld met een groep vrienden een woning bouwen. Of je wilt heel energiezuinige woningen bouwen. Of je wilt met een groep mensen met dezelfde achtergrond als jezelf komen te wonen. Door een initiatief tot samenbouwen te nemen, heb je controle over met wie je gaat bouwen. Ook hierbij is over het algemeen sprake van een CPO of en MPO. Wanneer je veel zeggenschap wilt hebben over wie er mee doen aan het project, is het van belang dat je zelf het initiatief neemt om de geschikte mensen te benaderen. Ik kan je daar bij helpen maar je moet zelf goed duidelijk hebben welke personen je zoekt. Met deze personen ga je vervolgens aan de slag om alle woonwensen op een rij te krijgen zodat een geschikt kavel gevonden kan worden en het hele traject gestart kan worden.

 


Samenbouwen aan je woondroom