• ccuppen@cpocoach.nl

Kleur en energiegebruik

  • 0

Kleur en energiegebruik

De keuze van de kleuren van je woning heeft wel degelijk invloed op je energiegebruik. De belangrijkste kleuren zijn daarbij wit, groen en zwart. En de grootste winst is te behalen op het dak en aan de zuidelijke gevels.

Het zit hem in de kleurentheorie: Wit is een combinatie van alle zichtbare kleuren, zwart het ontbreken van zichtbare kleuren. Dit heeft tot gevolg dat zwart al het zonlicht dat er op valt absorbeert, waarbij de energie van de zon in warmte wordt omgezet. Het omgekeerde gebeurt met wit: dit reflecteert de zonnestralen in alle mogelijke richtingen, waardoor het geen invloed heeft op het oppervlak waar op het zonlicht valt. De stralen bereiken immers de ondergrond (het dak of de gevels) niet.

Read More

  • 0
verwachtingenmanagement in een CPO

Verwachtingenmanagement in een CPO

Tags : 

Een CPO of andere vorm van meervoudig opdrachtgeverschap begin je over het algemeen omdat je in een fijne woning wilt wonen. Het gaat met andere woorden om de woning, niet om de mensen in het collectief. Toch krijg je die er gratis bij en vaak weet je vooraf niet met wie je in het proces stapt. Nadat de woning is opgeleverd, is het collectief opgeheven en woon je naast de mensen waarmee je het hele proces doorgegaan bent. Dat woont prettiger als je relatie geen schade heeft opgelopen.

Read More

  • 0

Wat is nu precies de EPC en wat moet ik er mee?

EPC is de energieprestatie coëfficiënt van je huis. Deze bestaat (sorry, dit is een enorme open deur) uit de energieprestatie enerzijds en de coëfficiënt anders gezegd. In dit artikel ga ik eerst in op de energieprestatie van woningen en daarna ga ik in op de betekenis van de coëfficiënt, het getal van de EPC.

Read More

  • 0
Dromen toegestaan bij zelf bouw en CPO

Dromen toegestaan!

Als zelfbouwer mag je je eigen woondroom realiseren. Je eigen droom niet alleen voor wat betreft het aantal kamers maar ook voor hoe je huis er uit gaat zien. In dit blog ga ik even helemaal over de top met voorbeelden van gebouwen die daarbij kunnen inspireren.

Verderop in het blog ga ik in op de haalbaarheid van onalledaagse gebouwontwerpen in Nederland. En omdat het vooral ter inspiratie is, geef ik wat tips om deze wilde ideeën op zijn minst deels te gebruiken voor het realiseren van je eigen droom.

Read More

  • 0

De zon schijnt!

Het is augustus en de zon maakt lange dagen! Behalve door lekker in de zon te zitten, kan je daar als samenbouwer op een rendabele manier gebruik van maken. In dit blog ga ik in op de mogelijkheden van het toepassen van passieve zonne-energie, zonneboilers, zonnestroom en zonnecollectieven. Ook besteed ik kort aandacht aan de toepasselijke vergunningen en subsidies.

Read More

Samenbouwen aan je woondroom